Niegdyś pojawiały się w większych miastach, dzisiaj znajdą Państwo mobilne przyczepy gastronomiczne nawet w mniejszych miasteczkach. Wszystko dlatego, że cieszą się ogromną popularnością u osób, które chciałyby pokonać głód wybierając miejską alternatywę dla długiego przygotowywania posiłku w domu. Food truck zaś oferuje szybki posiłek w iście amerykańskim stylu. Jak wyglądają takie przyczepy gastronomiczne, na czym polega ich fenomen i dlaczego ludzie wolą je niż posiłki w restauracji? Tego dowiedzą się Państwo z artykułu, zatem zapraszamy.
Przyczepa gastronomiczna: Krótko o początkach
Food trucki powstały około XIX wieku. Oczywiście wówczas wyglądały nieco inaczej i zdecydowanie nie oferowały klientowi takiego wyboru i możliwości jak dzisiaj. Niemniej jednak pomysł amerykańskiego sprzedawcy, który pierwszy wymyślił coś na wzór przyczepy gastronomicznej, szybko odniósł sukces. Bowiem przechodnie złaknieni przekąski i ciepłego napoju, po pracy chętnie udawali się do przyczepy na zakupy. Otrzymywali tam kanapki i gorącą kawę. Mimo wszystko jednak znane Państwu teraz przyczepy gastronomiczne w amerykańskim stylu pojawiły się dopiero w XXI wieku. Konkretnie, pierwszy amerykański food truck pojawił się w 2008 roku. Dzisiaj natomiast tego typu mobilne przyczepy są bardzo popularne.
Jak wyglądają nowe przyczepy gastronomiczne?
Przyczepy gastronomiczne w amerykańskim stylu swym wyglądem przypominają nieco połączenie amerykańskiej swobody i elegancji charakteryzującej restauracje w mieście. Każda z przyczep wygląda jak mała gastronomiczna ciężarówka (którą w istocie jest), jednakże aby wyróżnić się z pośród konkurencji, przedsiębiorcy decydują się na wyjątkowe i niepowtarzalne kolory swych przyczep. Tak więc mogą Państwo skosztować amerykańskiego hamburgera przygotowanego w stalowej przyczepie, bardzo modnej lub w kolorowym food trucku. Każdy z nich z boku posiada otwieraną klapę, za którą widzą Państwo osobę przyjmującą zamówienia oraz podającą jedzenie oraz mini kuchnię. Co musi się znaleźć wewnątrz przyczepy gastronomicznej w stylu amerykańskim? Zlew, najpotrzebniejsze kuchenne przybory, blaty i oczywiście produkty spożywcze. Jedno jest pewne: należy dostosować wnętrze przyczepy do jej wyglądu na zewnątrz. Natomiast co do serwowanych potraw, tak naprawdę można w nich sprzedawać zarówno hamburgery czy pizzę, jak i kebab oraz potrawy z kuchni z całego świata.
Własna przyczepa gastronomiczna: Food truck według własnego projektu
Specjalistów zajmujących się projektowaniem i tworzeniem przyczep gastronomicznych w stylu amerykańskim znajdą Państwo również w Polsce. Oprócz firm zajmujących się tworzeniem food trucka na Państwa zamówienie, można też rozważyć wynajem przyczep gastronomicznych. Zazwyczaj pobierana jest zaliczka w kwocie zależnej od czasu wynajmu przyczepy gastronomicznej. Jednakże co warto zrobić, żeby wyróżnić się spośród innych przyczep z jedzeniem? Potrzeba nieco wyobraźni, warto wymyślić ciekawą nazwę food trucka i potrawy przewodnie. Nie obejdzie się także bez wykonania specjalnej instalacji elektrycznej, aby w przyczepie był prąd. Istnieje mnóstwo przyczep z hamburgerami, zatem można wymyślić inne dania, co zachęci klienta. Liczy się także lokalizacja, w której postawi się samochód. Najlepiej aby było to blisko centrum aczkolwiek w trochę mniej zatłoczonym miejscu. Trzeba także pomyśleć o stolikach, by klienci mogli spokojnie zjeść posiłek. W przyczepie gastronomicznej natomiast musi panować porządek, żeby zachęcić do kupowania. Czym food truck wyróżnia się ponad restauracje? Przede wszystkim tym, że zamówione potrawy otrzymają Państwo niemalże natychmiast po złożeniu zamówienia. Maksymalnie po kilku minutach wszystko będzie gotowe do jedzenia. Natomiast w restauracji trzeba czekać, aby złożyć zamówienie i czekać, często ponad 30 minut, żeby otrzymać jedzenie.
Wiedzą już Państwo, czym charakteryzują się przyczepy gastronomiczne i dlaczego są tak lubiane. Mając te informacje warto rozważyć otworzenie własnego food trucka w stylu amerykańskim. Oczywiście oryginalnego i własnego planu.